Resolutie

Beeldresolutie


Het merendeel van de foto's in de beeldbank is gemaakt met camera's van Olympus, de modellen E510 en E620. De E510 heeft een resolutie van 3648 x 2736 pixels (10 megapixels) en de E620 heeft een resolutie van 4032 x 3024 pixels (12 megapixels). Foto's met deze resolutie zijn bij normaal gebruik op elke maat af te drukken.

Er is namelijk een rechtevenredig verband tussen afdrukmaat, kijkafstand en benodigde resolutie. Hoe groter de afdruk wordt, hoe groter de gebruikelijke kijkafstand is. En naarmate de kijkafstand groter wordt kan de resolutie minder worden. In de praktijk betekent dit dat een A3-afdruk die op leesafstand (ca. 40 cm) scherp genoeg is ook scherp genoeg is bij elke andere vorm van gebruik, ook op wandprints of spandoeken van vele vierkante meters. Alleen wanneer een grote afdruk ook van korte afstand scherp moet zijn schiet deze resolutie te kort.Scherpte en detaillering


Resolutie is goed in getallen uit te drukken, daarom vallen veel mensen daar graag op terug. Maar eigenlijk zegt resolutie vrij weinig. Het is echt niet moeilijk om met een 20 Megapixel-toestel onscherpe foto's te maken. Het gebruik van een standaardlens en een verkeerd diafragma zijn al voldoende. Wie dus blind vaart op beeldresolutie moet rekening houden met teleurstellingen. De enige betrouwbare manier om de scherpte van een foto te beoordelen is door hem te bekijken. Bij voorkeur als proefdruk op tenminste A4-formaat. Al mijn foto's zijn op verzoek beschikbaar voor zulke proefdrukken.

Het grootste deel van de scherpte en detaillering van een foto wordt niet bepaald door beeldresolutie maar door beeldscherpte. Deze wordt vooral bepaald door lenskwaliteit, diafragmainstelling, sluitertijd, gebruik van een statief en soms ook nog gebruik van afdrukvertraging. Door met al die factoren rekening te houden zijn ook met een 10 of 12 megapixel-camera beelden te maken die haarscherp zijn, ook bij grote afdrukken.

Op verzoek ontwikkel ik foto's opnieuw met aangepaste instellingen om nog meer beeldscherpte te krijgen want ook in het digitale nabewerkingsproces valt vaak nog veel te kiezen.
Copyright - ZALiX - 2015 / 2019