begin > toverkunst > orakels


OrakelsAls oromaan heb ik veel baat gehad bij orakels. Orakelen kan gezien worden als de meest betrouwbare manier van communicatie met het magisch bewustzijn. Het zorgt voor het verminderen van je redeneerkracht zonder dat die kracht wordt geblokkeerd zoals helaas wel gebeurt als je intuïtief gaat orakelen. Dat intuïtieve orakelen wordt tegenwoordig gebruikt door energetische therapeuten. Eigenlijk zijn energetische therapeuten sjamanen die bang zijn voor hun eigen magische fantasie.

Wie uitgekeken is op energetische therapie kan zelf fantasieonderzoek gaan doen met behulp van orakels. De kans is vrij groot dat je op die manier met TAO in aanraking komt. Ik beschouw haar als de godin van het toeval. De orakels DO en DOSO lijken voor mij de beste technieken om met haar te overleggen als ik even niet meer weet hoe het moet met mijn leven.

TAO, de onbevattelijke en allesomvattende magische kracht die door mensen alleen begrepen kan worden middels magische fantasie, geeft aan sommige mensen een soort cadeautjes wat door mensen doorgaans als het lot wordt ervaren. Kortom, mensen worden zelden blij van de cadeautjes die TAO weggeeft. Het cadeau wat ik als oromaan gekregen heb is het doorzettingsvermogen om TAO uit een diepe slaap te wekken en opnieuw tot leven te brengen. Daar is het dobbelorakel DO uit voortgekomen en dit dobbelorakel heeft weer geleid tot schrijforakel DOSO.

Hier staat een introductie in de orakels waar ik zelf veel mee werk. Deze introductie kan helpen om TAO als gids te aanvaarden want als je eenmaal gaat experimenteren met deze orakels kan het zijn dat TAO in jou ontwaakt en je laat ervaren dat ze echt bestaat.


I-Tjing

De I-Tjing is een zeer oud Chinees naslagwerk vol spreuken en filosofische bespiegelingen. Dit boek kan beschouwd worden als een soort Bijbel van het Taoïsme. Een fundamenteel verschil met de Bijbel is dat de I-Tjing geen afstand neemt van het orakelen als manier om met het overkoepelende magisch bewustzijn (God, TAO, magische gids, the spirits, enz.) te communiceren. Daardoor komt de noodzaak voor magische bemiddeling door een sjamaan of kerkelijk instituut te vervallen, het boek biedt immers nadrukkelijk de mogelijkheid om zelfstandig en buiten persoonlijke fantasie om met TAO in gesprek te gaan.

Je kunt de I-Tjing gebruiken als Taoïstisch naslagwerk en daarbij bepaal je zelf op welke manier je de inhoud tot je neemt. Je kunt echter ook met behulp van klassieke orakeltechnieken door dit boek struinen. Het voordeel van orakelen zit niet in de inhoud van de teksten die je dan te lezen krijgt. Al orakelend gebeurt er echter iets bijzonders in de hersenen: ongemerkt leert de orakelaar dat er voor een menselijke geest meer is dan het vermogen om te redeneren. Je leert in feite je hersenen op een hele andere manier te gebruiken, namelijk als een soort ontvanger die zich in verbinding kan stellen met een zender.

Deze zender wordt door mensen afwisselend TAO, intuïtie, de flow, inspiratie of anders genoemd maar altijd gaat het om de eerder genoemde onbevattelijke allesomvattende magische kracht. Er zijn veel systematische constructies verzonnen tijdens duizenden jaren van menselijke ontwikkeling. Die hebben uiteindelijk geleid tot een religie die fantaseert dat een mens een biologisch apparaat is: wetenschap. Wie in deze wetenschap gelooft zit zo ver naast de waarheid van TAO dat het eindelijk mogelijk wordt om TAO te beschouwen.


Het dobbelorakel DO

DO is een afkorting van dobbelorakel. Tijdens het orakelen met de I-Tjing werd me via teksten voorgesteld om zelf een beter orakel te verzinnen en dat heeft geleid tot DO. DO is ontstaan op basis van een gewone dobbelsteen en een lijstje met zes antwoorden. Door de tijd heen zijn de antwoorden af en toe aangepast, altijd op advies van het orakel zelf. Zo is een zelfcorrigerend orakel ontstaan met als bijzonder kenmerk dat het dwingt om zelf na te blijven denken. Pas toen DO helemaal gestabiliseerd was en geen wijzigingen meer doorvoerde in de zes antwoorden heb ik een houten orakelsteen met vaste antwoorden gemaakt.


Het schrijforakel DOSO

DOSO is een afkorting van Dobbelschrijforakel. Na langdurig werken met DO kreeg ik een ingeving om dit orakel te gebruiken om teksten mee te schrijven. Dit kan zowel woord voor woord als met zinsdelen die je te binnen schieten. Ik heb het ook met losse letters geprobeerd maar die techniek heb ik nog niet aan de praat gekregen. Ik vind het verbijsterend dat ik nog nooit van het schrijforakel heb gehoord want het is een verbluffend eenvoudige techniek om teksten te schrijven die niet voortkomen uit je eigen fantasie. Het schrijforakel voelt op dit moment als het belangrijkste wat ik in mijn leven heb ontdekt.

 
Copyright - ZALiX - 2018 / 2019