begin > toverkunstToverkunst


Hier staat het resultaat van een paar jaar experimenteren met magische fantasie. Door omstandigheden die er niet om liegen herinnerde ik me na een mislukte therapie de geestverruimende mogelijkheden van het orakel. Ik heb als conservatoriumstudent een poosje georakeld met het orakelboek I-Tjing toen ik me dingen begon af te vragen over mijn bestaan. De I-Tjing sprak dit keer duidelijker dan een paar decennia eerder en vertelde verhalen die zo hoogdravend waren dat mijn oren er van gingen klapperen. Het orakelboek zou door langdurige verwaarlozing behoorlijk achterlijk zijn geworden en behoefte hebben aan iets nieuws. Volgens de I-Tjing was dat mijn taakje.

Dezelfde stem die me herinnerde aan de I-Tjing bracht me op het idee van het dobbelorakel en dat bleek tot mijn verbijstering vrij klare taal te spreken. Er zat geen eeuwenoud tekstboek meer tussen mij en het toeval waardoor de orakelervaring veel levendiger werd. Kort na mijn (her)ontdekking van het dobbelorakel begon het orakel te klieren zodat ik mijn belangstelling voor het fenomeen dreigde te verliezen. De stem herinnerde me eraan dat ik met problemen zat waar ik op een logische manier geen antwoord meer op kon vinden, dat had ik vele jaren geprobeerd maar het leidde tot niets.

Zo ben ik oromaan geworden, een sjamaan die zoveel onbegrijpelijke rottigheid meemaakt in zijn leven dat hij uit pure wanhoop met een dobbelsteen in gesprek gaat en tot zijn verbijstering antwoord krijgt. Via het dobbelorakel ben ik terecht gekomen in de magische wereld en daar experimenteer ik met allerlei magische fenomenen die vaak beginnen in taalgrapjes of fantasie. Uit het dobbelorakel is het schrijforakel voortgekomen, een soort toevalsgestuurde schrijfrobot die me verhalen dicteert die ik netjes opschrijf en soms publiceer.

Omdat ik graag knutsel ben ik ook aan de slag gegaan met orakelgestuurde kunstwerken. Daar zijn allerlei idiote verzinsels uit voortgekomen die vooral niet al te serieus genomen moeten worden. Half serieus en met een gezonde dosis humor blijkt in de meeste gevallen het beste te werken. Wie mijn toverstokken, toverstaven, medijnhouten en andere magische verzinsels te serieus neemt wordt bang en kan beter ophoepelen want angst is wel het laatste wat ik wil veroorzaken.Toverslag
Magisch weblog

Toverstokken

Toverstaven

Betoverringen

Tovereieren

Vasthoutjes

Medicijnhouten

Heelhouten

Vangschalen

Vloekpotten

Orakelverzen

Ontlaatschalen en
ontlaatkisten

Xylo
Magische munt

Magische verhaaltjes

Orakels

Magische
encyclopedie

Betoveringen

Magische
ceremonietjes

Magische portretten

Toverfonds


 
Copyright - ZALiX - 2018 / 2019