begin > orakelkunst > orakel doOrakel DO


DO (DobbelOrakel∞ of DommeOnzin=)* is het uitgangspunt van bijna alle andere orakels die op deze website te vinden zijn. Hier volgt beknopte uitleg hoe dit orakel gebruikt kan worden.

*   ∞ en = zijn tekens om aan te geven in welke bewustzijnstoestand iemand verkeert. ∞ (oneindig) symboliseert magisch bewustzijn en = (ik heb gelijk) staat voor logisch bewustzijn.

Neem een dobbelsteen en ga aan tafel zitten. Vraag wat ja is en werp de dobbelsteen. Nu weet je wat ja is volgens jouw versie van DO. Vraag wat nee is en werp de dobbelsteen. Nu weet je wat nee is. Als je hetzelfde gooit als daarnet heb je een leuk beginprobleem, verzin zelf een oplossing. Al vragend en puzzelend zorg je voor zes antwoorden, die zet je desgewenst op een papiertje en vanaf nu kun je orakelen met DO. Neem een vraag in gedachten of schrijf haar op en werp de dobbelsteen. Als de dobbelsteen zich vervelend gedraagt neem je een andere dobbelsteen of je vraagt DO wat er aan de hand is en als je een gevoelig gehoor hebt kun je dobbelen op een pannenlap of washandje.

Door serieus gebruik van een kritisch orakel gebeurt er iets bijzonders met de menselijke geest: ze wordt magisch en bijgelovig zoals de kindergeest is. Veel volwassen mensen zijn alleen nog in extreme omstandigheden in staat om dat kinderlijke of magische deel van hun geest te gebruiken. Sjamanen spreken deze magische geest aan door gebruik van drugs of trancedansen. Dit is niet nodig als je de moed of brutaliteit hebt om een godheid, de kosmos of je ziel in een simpele dobbelsteen te projecteren en daar serieus mee in gesprek te gaan. De avonturen die dan mogelijk blijken in de geest leverden mij zelfs een nieuwe naam (ZALiX) en diverse magische functies (oromaan, toevalstovenaar, xylomaan, enz.) op.

Hieronder staan een paar voorbeelden van begin-, hulp-, list- en eindvragen. Je kunt een vraag gerust opnieuw stellen als het antwoord je niet aanstaat maar je vertrouwen in het orakel zal er verrassend snel door verdwijnen. Gebruik dan liever andere bewoordingen met veel creatieve synoniemen, zo leer je meteen ruimer denken in je moederstaal. Het beëindigen van een orakelsessie kan het beste gedaan worden met de eindvraag: 'Anders nog iets?'. Daardoor krijgt het orakel recht op het laatste woord en dat kan soms zinvol zijn. Er zijn twee manieren van vragen die je beter achterwege kunt laten als je geen manische toevalstovenaar wilt worden zoals ik. Laat 'mag ik' en 'moet ik' achterwege, vraag in plaats daarvan 'zal ik eens'. Het dobbelorakel kan ook gebruikt worden om verhalen mee te schrijven en die variant is DOSO genoemd, het DobbelSchrijfOrakel. De verhalen die ik met DOSO heb geschreven kun je hieronder raadplegen.

Orakel toverzinsels

Zal ik eens iets vragen
Wil je iets bespreken
Zal ik eens stoppen met deze orakelsessie
Wil je nog meer over dit onderwerp bespreken
Wil je nog iets anders bespreken
Is er een betere formulering
Kan ik de vraag beter opnieuw stellen
Hield je me voor de gek
Ben je betrouwbaar op dit moment
Zal ik andere antwoorden gaan gebruiken
Zal ik de vraag eens herhalen
Zal ik eens een list- of ontsnapvraag stellen
Heb je me nu helemaal klemgezet
Moet je even nadenken
Begin ik te gehaast te orakelen
Zal ik eens betere vraag verzinnen
Zal ik een antwoord verbeteren of verfijnen
Kan ik beter een ander orakel raadplegen
Zal ik het zelf eens verzinnen
Laat ik me te veel leiden door dit orakel
Is dit orakel belast door aanvallende geesten
Ben ik helder genoeg om te orakelen
Gaat het orakelen beter als ik een leugen loslaat
Zal ik nieuwe leugens gebruiken om jou oude leugens te laten verklappen
Zit je me te bedriegen
Spiegel je mijn eigen leugens
Is er een beter orakel op dit moment
Stel ik de vraag te vroeg
Ben ik te nieuwsgierig
Of is dat soms geheim
Probeer je me te beschermen
Voel ik me onterecht beledigd
Probeer je mijn boosheid verder op te fokken zodat ik haar goed kan voelen

Mogelijke antwoorden voor de zes waarden van de dobbelsteen zijn:
ja, nee, precies, twijfel, net niet, beslist niet, bijna, misschien, denk zelf na, welnee, natuurlijk, zou kunnen, geen idee, echnie, vanzelfsprekend, nooit, altijd, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets verzinnen.

 
Copyright - ZALiX - 2016 / 2017