begin > fietsen > bastaart qp


<< volgende    vorige >>    


Bastaart Quatre Pieds

fietsen - randonneurtandem


fietsen - randonneurtandem     fietsen - randonneurtandem     fietsen - randonneurtandem

fietsen - randonneurtandem     fietsen - randonneurtandem


Hardnekkige kniebuigproblemen van mijn medefietsster dwongen tot creativiteit. In eigen omgeving voldeed een crank met extra draaipunt maar in heuvelland was dat geen optie. We besloten een tandem te proberen. De eerste merkloze tweedehands tourtandem was veel te slap maar kort daarna kwamen we een weinig gebruikte Motobecane tegen. Ik laste nog wat extra buizen (verwarmingsbuis) in de fiets ter versteviging en verhoging en toen hadden we een behoorlijk strakke fiets. Door al het laswerk was het geen Motobecane meer maar een uniek huisgemaakt baksel, een Bastaart Quatre Pieds.

Deze tank heeft ons met weinig technische problemen tot in de Vogezen weten te brengen. In Frankrijk heb ik een keer een grote boerensleutel moeten zoeken om een losgelopen bracketlager vast te zetten en in Duitsland deed een steile helling ons besluiten een derde rem te monteren. Vlak bij Teuge heb ik het voorwiel volledig na moeten spannen omdat alle spanning opeens van de spaken was. Erger werd het niet, wat me achteraf gezien meevalt voor zo'n zwaar bepakte fiets.

De aandrijving op deze tandem heb ik zelf bij elkaar gefantaseerd. Alle kettingen zitten aan de rechtkant van het frame, het achterste crankstel heeft vier tandwielen. Als je maar genoeg fantasie hebt kan zoiets. Op de tandem zit verder een Vittorio achterdrager, de voordrager met lowriders is huisgemaakt van oude auto-imperiaalbuis en traproeden. De ossekopsturen zijn ook huisgemaakt van verwarmingsbuis. Over de wielen is niet te moeilijk gedaan, gewoon 36 spaaks racenaven met 622 velgen en extra dikke banden.

Met deze tandem heb ik ooit een zeer leerzaam balansexperiment uitgevoerd. Door de pedalen van de stoker (de achterste rijder) een halve slag te verdraaien ten opzichte van de pedaalstand van de stuurman ontstaat een totaal andere fietsbalans die je de eerste paar honderd meter voortdurend de berm in wil sturen. Kennelijk zit je als stuurman onbewust de hele tijd de door het trappen ontstane onbalans te corrigeren. Door dit experiment ben ik heel anders tegen het fenomeen fietsen (het werkwoord) aan gaan kijken.

We hebben in een paar jaar veel plezier gehad van deze geweldige fiets. Maar toen de knieproblemen minder werden zijn we vrij snel weer apart gaan fietsen. Een tandem is heel gezellig maar ik vind het ook erg prettig om onderweg af en toe in mijn eentje te fietsen of wat te lummelen, zeker als ik een fototoestel bij me heb.

 
Copyright - ZALiX - 2018