begin > fietsen > ligtandem 1a-1


<< volgende    vorige >>    


Ligtandem 1A-1

fietsen - 1a ligtandem


fietsen - 1a ligtandem     fietsen - 1a ligtandem     fietsen - 1a ligtandem


In 2004 wist ik de hand te leggen op een hele bijzondere fiets, de eerste handgebouwde rug-aan-rug ligtandem van Erik Wannee. Hij was toe aan een verbeterde versie en verkocht het eerste model om ruimte te maken. Ik heb de fiets verlengd, omgebouwd naar derailleur­versnel­lingen en schrijfremmen en verder heb ik wat kleine veranderingen in de besturing doorgevoerd.

Het is een bijzondere ervaring om met deze fiets te rijden, vooral voor de stoker die vooruit trapt maar die zich achteruit verplaatst. In de praktijk functioneert de ongebruikelijke verende en sturende voorwielaandrijving erg goed. Bij de stoker is de ketting gekruist zodat de traprichting andersom is dan de aandrijfrichting. Ook dat systeem functioneert uitstekend, zelfs met derailleurversnellingen.

Het grote voordeel van dit ontwerp is dat beide fietsers hun eigen traptempo kunnen bepalen omdat ze elk een onafhankelijke aandrijving hebben. Een van de weinige nadelen, naast de lengte van de fiets, komt daar uit voort. Doordat de trapcadans van beide fietsers nooit gelijk op gaat heeft de fiets telkens een andere balansneiging en dat is even wennen. Er komt daardoor wat meer stuurwerk bij kijken tijdens het fietsen dan bij een tandem met gekoppelde aandrijving.

 
Copyright - ZALiX - 2018